Het armoedecijfer in ons land blijft stabiel, maar toch hebben steeds meer Belgen het moeilijk om rond te komen. Dat blijkt uit het Jaarboek Armoede en Uitsluiting van het Centrum OASeS van de Universiteit Antwerpen.
Bovendien blijken gezinnen van vreemde origine oververtegenwoordigd in de statistieken.Uit onze cijfers blijkt dat een steeds groter wordende groep mensen het moeilijk heeft om rond te komen, vertelt professor Danielle Dierckx in "De ochtend" op Radio1. Dierckx wijt de toename aan het stijgende aantal faillissementen, en als gevolg daarvan het stijgende aantal werklozen. "Maar de meest kwetsbare groep is die van het toenemende aantal eenoudergezinnen", aldus Dierckx.
Het Centrum OASeS wijst ook op de toenemende kloof tussen arm en rijk. Een gevaarlijke evolutie, luidt het. "De rijken worden steeds rijker, de armen steeds armer. Dit leidt tot spanningen in de maatschappij en beïnvloedt het welzijn van elke burger."
Door de aanhoudende economische crisis zijn er heel wat nieuwe armen bij gekomen. De gevaarlijkste groep, zeggen de onderzoekers. "Zij hebben een status op te houden en schamen zich voor hun armoede, waardoor ze nog meer schulden maken." Ook de toenemende werkloosheid bij jongeren, vooral dan in centrumsteden als Antwerpen en Gent, is een tikkende tijdbom.
De onderzoekers hoeden er zich voor om een schuldige aan te wijzen, maar richten zich toch tot de lokale overheden. Zij hebben veel verantwoordelijkheid maar ook veel mogelijkheden in handen, bijvoorbeeld om in te grijpen in de onderwijskosten.
Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking in Europa (Oeso) zijn gezinnen van vreemde origine oververtegenwoordigd in de statistieken. Ruim één op de vijf allochtone gezinnen is arm, vier keer meer dan bij autochtone gezinnen. België scoort slechter dan het gemiddelde van de Oesolanden.
Ook op het gebied van werkgelegenheid voor mensen van vreemde origine doet ons land het niet goed: ruim de helft heeft werk. Het gemiddelde in de Oesolanden is hoger: bijna twee op de drie.
Bron : DeRedactie.be